www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen
pil pil
Bjørn Pedersen Skee
(1762-1818)
Maria Christiansdatter Vestrum
(1764-1851)
Mads Mikkelsen Nordraach
(1784-1840)
Elizabeth Cathrine Bang
(1784-1821)
Peder Elias Bjørnson
(1798-1871)
Inger Elise Nordraach
(1808-1897)
Bjørnstjerne Martinius Bjørnson
(1832-1910)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Karoline Jahn Reimers

Bjørnstjerne Martinius Bjørnson

  • Født: 8 Des 1832, Bjørgan, Bjørgan Prestegård, Kvikne, Hedemark
  • Ekteskap (1): Karoline Jahn Reimers den 11 Sep 1858 i Søgne, Vest Agder
  • Død: 26 Apr 1910, Paris, Frankrike 77 år gammel
  • Begravet: 3 Mai 1910, Vår Frelsers Gravlund, Oslo
bilde

punktmerke  Generelle notater:

Bjørnstjerne bjørnson ble født i 1832 i kvikne i Østerdalen. Han ble døpt bjørnstjerne Martinius Bjørnson, men dette navnet brukte han ikke selv. Foreldrene het Peder og Inger Elise bjønson, og faren var prest og moren hadde blant annet skrevet lærebøker for skolen i Kragerø.
Bjørnstjene var dere første barn og det ble derfor stil store forventinger til han. Han ble bare boende i kvikne i fem år. Da flyttet familien til Nesset prestegård i Romsdalen.
Da han som tolvåring gikk på middelskolen i molde, grep han alltid inn for å forsvare de som var svake og nødstelte. Han var en handlingens mann og banket opp selv den sterkeste gutten. Bjørnson har blitt karakterisert som en av de mindre flinke diktere, men med årene gikk karakteren oppover.
Videre begynte han på heltebergs studenttrafikk og her traff han både Ibsen, Vinje og Lie. Han var ennå ikke noe skolelys og klarte med nød og neppe eksamen artium og ble fullverdig student i 1856. han fulgte så i farens fotspor og startet teologostudiumet. Det var dikter han skulle bli og han avsluttet studiet etter kort tid for å satse på nettopp dette.

Før han traff Karoline, var han meget betatt av Magdalene Thoresen som var en gift kvinne, og det bød naturligvis på problemer. Så på en teaterturne traff han Karloline Reimers og 16. mai blir de forlovet i Trondheim. Men Bjørnson hadde noen svin på skogen og ni måneder senere ble han oppført som far til en ung hotellpikes sønn. Gutten døde imidlertid etter 14 dager på fattighuset i Trondheim.
I 1860 dro han på en lengre reise til utlandet. Først dro han til København. Karoline var syk og hadde et lite barn, og ble derfor igjen i Norge. Senere reiste han videre til Roma hvor hans kone og barn kom etter. Bjørnson var ennå glad i kvinner og han hadde flere forhold for å tilfredstille sine lyster og drifter. Merkelig nok holdt karoline ut alt dette. I denne tiden skriv han blant annet "kong sverre". Han hadde alltid vært fascinert av kong Sverre som talte Roma midt i mot, men dette skuespillet fikk ikke særlig god mottagelse. Det fikk dårlige kritikker og ble lite spilt. Senere sa han at han trengte dette stykket "halte hulda" som en kladd til "mitt eget stykke". Dette stykket ble godt mottatt og det førte til at han som første nordmann fikk diktergasje i 1863.
På slutten av sitt liv var han mye syk og skreiv ingenting av stor betydning.
På høsten 1909 dro han til Paris for å ta en kur, men ble mye sengeliggende og han døde til slutt 26. april 1910.
Hans levninger ble hentet til København i kong Haakon VIIs salongvogn og ble fraktet hjem med panserskipet \endash for Bjørnson hadde ønsket å komme . Han ble stedt til hvile på Vår Frelsers gravlund i Kristiania 3. mai 1910 under enorm deltakelse.

bilde

punktmerke  Hendelser i hans liv:

• Folketelling, 1865, Christiania. Bosted 1865: Akersgaden, Trefoldigheds Menighed, nr. 1
Vor Frelsers Menighed, Trefoldigheds Menighed, Gamle Akers Menig

• Folketelling, 1900, Østre Gausdal, Oppland. Bosted: Aulestad

• Yrke: Theaterdirrektør, 1865.


bilde

Bjørnstjerne giftet seg med Karoline Jahn Reimers, datter av Rasmus Helt Reimers og Anne Marie Jahn, den 11 Sep 1858 i Søgne, Vest Agder. (Karoline Jahn Reimers ble født den 1 Des 1835 i Bergen, Hordaland og døde i 1934 i Aulestad, Gausdal.)


bilde

www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen


Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 9 Okt 2018 med Legacy 9.0 fra Millennia