www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen
pil pil pil
Alexander II. av Russland
(1818-1881)
Marie av Hesse og av Rhine
(1824-1880)
Christian IX.
(1818-1906)
Louise Karoline Hessen-Kassel
(1817-1898)
Alexander III. av Russland
(1845-1894)
Dagmar av Danmark
(1847-1928)
Nicolai II. av Russland
(1868-1918)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Alexandra Fedorovna av Hessen

Nicolai II. av Russland

  • Født: 6 Mai 1868, Aleksanderpalasset i Tsarskoje Selo
  • Ekteskap (1): Alexandra Fedorovna av Hessen
  • Død: 17 Jul 1918 50 år gammel

punktmerke   Årsaken til hans død var Henrettet.

bilde

punktmerke  Generelle notater:

Kerenskij-regjeringen bestemte i august 1917 å flytte tsaren og hans familie til Tobolsk i Ural, angivelig for å sikre dem bedre mot mulige anslag fra revolusjonære. Etter at bolsjevikene hadde tatt makten i oktoberrevolusjonen ble forholdene for fangene stadig forverret, og 30. april 1918 ble de overført til kjøpmann Ipatievs hus i Jekaterinburg. Her ble Tsar Nikolaj etter ordre fra Lenin henrettet sammen med sin hustru, Alexandra (av Hessen) og parets fem barn 17. juli 1918.

Russisk høyesterett bestemte i september 2008 at tsar Nikolaj II ble drept urettmessig og at hans omdømme skulle rehabiliteres.

Henrettelse kom som en overraskelse:

Ingen så ut til å ane uråd. Heller ikke da en gruppe på ti bevæpnede vakter kom inn i rommet. Først da Jurovskij trådte frem og tok et ark opp av lommen, gikk det opp for dem hva som skulle skje.
"Eksekutivkomiteen for Urals råd av arbeider-, bonde- og soldatrepresentanter har bestemt at dere skal henrettes," leste han med høy stemme. Tsaren, som sto med ryggen til kommandanten, snudde seg brått. Overrasket fikk han stotret frem et "hva?". Han kastet et blikk bort på sin kone og rakk bare å si "hva" enda en gang før Jurovskij trakk pistolen og skjøt ham med flere skudd i brystet og i hodet. Skuddene utløste et inferno i det lille halvmørke rommet. Hver av vaktene hadde på forhånd fått tildelt en person han skulle skyte. Men nå falt eller kastet ofrene seg på gulvet. Andre hamret skrikende på en låst dør i bakgrunnen. Forvirringen var total.
Vaktene begynte å skyte vilt inn i mengden. Villfarne kuler rikosjetterte fra veggen. Kommandanten forsøkte å stanse skytingen, men kunne vanskelig få ørenslyd. Rommet var nå blitt så fullt av kruttrøyk og støv at det var nødvendig å lufte ut før Jurovskij på ny kunne få oversikt over situasjonen.


bilde

Nicolai giftet seg med Alexandra Fedorovna av Hessen, datter av Ludvig IV. Hessen-Darmstadt og Alice av Storbritania. (Alexandra Fedorovna av Hessen ble født den 6 Jun 1872 og døde den 17 Jul 1918.). Årsaken til hennes død var Henrettet ved Yekaterinburg av Bolshevikene.


bilde

www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen


Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 20 Feb 2019 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; content copyright and maintained by thors.diesen@gmail.com