www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen
Inga fra Varteig
(Ca. 1185-1234)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Håkon III. Sverresson

Inga fra Varteig

  • Født: Ca. 1185
  • Ekteskap (1): Håkon III. Sverresson
  • Død: 1234 i en alder av omkring 49 år
bilde

punktmerke  Generelle notater:

Sønnen Håkon Håkonsson utenfor ekteskap, og bar senere jernbyrd for å bevise sannheten om sønnens kongsarv. Hun har spilt en betydelig rolle i Norges historie. Hun spiller en sentral rolle i Henrik Ibsens skuespill Kongsemnerne, som introduserte navnet som hun har blitt kalt siden.

Hun omtales i historisk litteratur som Inga fra Varteig uten at det er kildebelegg for at det var der hun kom fra. Sagaen sier bare at Håkon Sverreson kom i kontakt med henne i Borg (dagens Sarpsborg). Sagaen sier også uttrykkelig at hun hadde slekt fra Varteig i nærheten av Sarpsborg. Trolig hørte hun til en bondeslekt herfra. Det lille vi vet om Inga er fra Håkon Håkonssons saga, en kongesaga som er blitt skrevet i nær kontakt med, og under kontroll av, Håkons sønn Magnus Lagabøter. Det er påfallende at svært lite sies om Ingas familie, altså Håkons morsfamilie. En hypotese går ut på at hun var av baglerslekt, og at dette bevisst er underkommunisert i sagaen.


bilde

Inga giftet seg med Håkon III. Sverresson, sønn av Sverre Sigurdsson og Margareta Eriksdatter. (Håkon III. Sverresson ble født i 1182 i Nidaros (?) og døde den 1 Jan 1204 i Bergen, Hordaland.)

punktmerke  Hendelser i deres ekteskap/parnerskap:

• Elskerinne. Elskerinne.


bilde

www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen


Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 20 Feb 2019 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; content copyright and maintained by thors.diesen@gmail.com