www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen
Paul Clausen
(1738-1822)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Anne Marie Sand

Paul Clausen

  • Født: 1738
  • Ekteskap (1): Anne Marie Sand
  • Død: 1822 84 år gammel
bilde

punktmerke  Generelle notater:

Han skal ha vært svært rik.

Paul Thrane kom til Christiania som ung mann og opparbeidet i løpet av kort tid sin forretning til en av byens største. Han fikk betrodde stillinger innen offentlig administrasjon og spilte en ledende rolle innen byens kulturliv.

Thrane vokste opp i små kår og startet sin karriere på kontoret til Peder Elieson på Hafslund gods, hvor han etter hvert fikk en betrodd stilling. Etter et år som bordskriver i Fredrikstad fikk han samme stilling på Bordtomtene i Christiania 1780. Han kjøpte en gård i Vaterland og fikk kongelig bevilling til å drive handel på like fot med kjøpmennene inne i byen. Som kompensasjon måtte han betale 300 riksdaler til nye gatelykter. 1786 flyttet Thrane til Storgaten 3, som hadde frukt- og urtehage og en stor tilliggende løkke som omfattet det nåværende Youngstorget. Hans bolig finnes innebygd i dagens nr. 3. Fra bondehandel gikk han over til kornhandel og trelasthandel.

Med årene ønsket Thrane seg tilbake til Østfold og kjøpte 1815 Borregaard med gårdsbruk, sag, mølle, teglverk, brennevinsbrenneri og noen bondegårder. Etter brannen på Bordtomtene 1819 gikk Thrane, som så mange trelasthandlere, konkurs. Da solgte han Storgaten 3 til Jørgen Young og flyttet fra Christiania for godt \endash til Borregaard.

På den tiden ble all trelast skipet ut fra Fredrikstad. Dette ble dyrt for brukseierne høyere opp ved Glomma, som måtte ha egen lagerplass i byen. På egen bekostning lot Thrane elven lodde opp og fikk et stort seilskip til å seile en prøvetur. Det var et stolt øyeblikk da skipet seilte helt opp til Sannesund, som fra nå av ble utskipningshavn. Eksportvilkårene for trelast ble dermed mye gunstigere enn tidligere.

1828 måtte Thrane selge Borregaard. Sine siste år tilbrakte han på gården Ny Nygaard ved Fredrikstad, og her døde han 1830 etter lengre tids sykdom.


bilde

Paul giftet seg med Anne Marie Sand. (Anne Marie Sand ble født i 1744 og døde i 1833.)


bilde

www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen


Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 4 Nov 2017 med Legacy 9.0 fra Millennia