www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen
Henry Darnley
(1545-1567)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Maria Stuart, Maria I. av Skottland

Henry Darnley

  • Født: 7 Des 1545
  • Ekteskap (1): Maria Stuart, Maria I. av Skottland
  • Død: 10 Feb 1567 21 år gammel

punktmerke   Årsaken til hans død var Myrdet.

bilde

punktmerke  Generelle notater:

Han er vanligvis kjent som Lord Darnley, var prinsgemal av Skottland, fetter og andre ektemann av Maria Stuart, skottenes dronning, og far til hennes sønn Jakob VI av Skottland som også etterfulgte dronning Elisabeth I som kong Jakob I av England.

Hans ekteskap med dronning Maria Stuart var en katastrofe. Darnley var tre år yngre enn Maria (deres fødselsdager var dog kun en dag fra hverandre) og ikke særlig moden. Han var upopulær hos de andre adelige og hadde i sitt vesen et brutalt og voldelig trekk, øket av et alkoholproblem.[4] I løpet av kort tid ble Maria gravid, men Darnley ble mer og mer krevende. Han utviklet sjalusi overfor dronnings sekretær, David Rizzio, som det urimelig ble sagt var den som hadde gjort henne gravid, og hatet endte i et blodig mord på Rizzio av Darnley og en gruppe av hans støttespillere. Det hele skjedde i nærvær av den gravide dronning selv mens hun var i konferanse med sin sekretær i Holyrood Palace. Archibald Douglas, sogneprest av Douglas klarte å sikre benådning av alle de som var involvert.

I kjølvannet av fødselen til deres sønn, den framtidige Jakob VI, var etterfølgen til den skotske tronen sikret; og i 1566 og tidlig i 1567 synes det som om Darnley og Maria var nær en forsoning da hun hyppig ble sett i hans kammer. Men Darnley var upopulær og lunefull og fornærmet mange som kunne ha blitt hans naturlige støttespillere. Maria ble frustrert over at han insisterte på han skulle bli gitt til konge med lik rett til å regjere som sin dronning. Det var også en del bevis på at han var smittet av syfilis.[4]

Den 10. februar 1567 ble likene til Darnley og hans tjener oppdaget i hagen ved Hamiltons hus Kirk o' Field i Edinburgh. Darnley var kun kledd i nattskjorten, noe som antydet at han hadde flyktet i all hast fra sitt soverom. En voldsom eksplosjon hadde skjedd i huset om natten, men bevis tydet på at Darnley hadde unnsluppet et forsøk på snikmord, kun for å bli myrdet da han kom ut. Det var sterke bevis på at Darnley og hans kammertjener ble kvalt og at eksplosjonen var blitt utført for å dekke over mordene.
Det var Bothwell som ble som ble mistenk for disse mordene. Snart etter bortførte han Maria Stuart og tvang henne til å gifte seg med ham. Bryllupet stod i Edinburgh men bryllypet skapte stor forbitrelse og det kom til opprør. Marias hær ble slått og hun ble tatt til fange. Bothwell rømte til Orkenøyene. Hunble henrettet for landsforederi.


bilde

Henry giftet seg med Maria Stuart, Maria I. av Skottland, datter av Jacob IV. av Skotland og Maria av Guise. (Maria Stuart, Maria I. av Skottland ble født den 8 Des 1542 og døde den 8 Feb 1587.). Årsaken til hennes død var Henrettet for forederi.


bilde

www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen


Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 4 Nov 2017 med Legacy 9.0 fra Millennia