www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen
Henrik IV. av Frankrike
(1553-1610)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Margrete av Valois
2. Maria de Medici

Henrik IV. av Frankrike

  • Født: 13 Des 1553, Pau, Navarra
  • Ekteskap (1): Margrete av Valois
  • Ekteskap (2): Maria de Medici
  • Død: 14 Mai 1610, Paris, Frankrike 56 år gammel
bilde

punktmerke  Generelle notater:

Ref. Wikipedia.

Han var konge av Frankrike fra 1589 til 1610 og konge av Navarra fra 1572 til 1610. Han var den første franske konge fra huset Bourbon.

Europeisk storpolitikk og forskyvninger i matkbalansen skulle komme til å gi Henrik nye bekymringer. Det viste seg at keiserhuset Habsburg sammen med kongehuset i Spania planla tiltak for å styrke den katolske kirke i Tyskland og ellers i Europa. Henrik fryktet at dette ville svekke Frankrikes stilling. Henrik allierte seg med tyske protestantiske fyrster og forberedte seg til krig i 1610. Han begav seg inn til Paris og senere skulle han dra i felten. Den 14. mai var han underveis i en vogn gjennom trange gater da vognen ble oppholdt i trengselen. Det var nok til at en attentatmann ved navn François Ravaillac kunne komme ut av mengden og kjøre en dolk i kongen. Kongen døde like etterpå.

Hodet til hans balsamerte legeme gikk tapt etter revolusjonære herjet Klosterkirken Saint-Denis og skjendet graven hans i 1793.[1] Et balsamert hode, påstått å tilhøre det til Henrik IV, har blitt formidlet mellom private samlere siden. Den franske journalisten Stephane Gabet fulgte ledetråder som førte tilbake til en skalle som lå på loftet til en pensjonert skatteoppkrever, Jacques Bellanger, i januar 2010. I henhold til Gabet kjøpte et ektepar hodet på en auksjon i Paris tidlig på 1900-tallet, og Bellanger kjøpte det fra fruen i 1955.[2] I 2010 gjorde en flerfaglig gruppe forskere, ledet av Philippe Charlier, en kriminalteknisk og medisinsk undersøkelse ved Raymond Poincarés universitetshospital i Garches, og konkluderte med at det faktisk var det tapte hodet til Henrik IV.[3] Identifiseringen ble gjort med en kombinasjon av antropologiske, paleopatologiske, radiologiske og kriminaltekniske metoder.[1][4] Hodeskallen hadde en lys brun farge og var i utmerket tilstand.[1] En skade rett over det ene neseboret, et hull i den høyre øreflipp som indikerte lang tids bruk av en ørering, og et leget sår i ansiktet, noe kongen kunne ha fått fra et mordforsøk, var blant de ting som bidro til identifiseringen av skallen.[1][4] Karbondatering ga en grov datering mellom 1450 og 1650, noe som er innenfor årene av Henrik IVs død i 1610.[1] Imidlertid greide ikke forskningsgruppen å avdekke uforurenset mitokondrielt DNA fra hodet slik at det var ikke mulig å sammenligne med andre levninger av kongen eller hans etterkommere.[1] Hodet vil bli gravlagt Klosterkirken Saint-Denis etter en nasjonal messe og gravleggelse i løpet av 2011.[4]


bilde

Henrik giftet seg med Margrete av Valois.


bilde

Henrik giftet seg deretter med Maria de Medici. (Maria de Medici ble født den 26 Apr 1575 i Palazzo Pitti, Firenze, Italia og døde den 3 Jul 1642 i Køln, Tyskland.)


bilde

www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen


Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 9 Okt 2018 med Legacy 9.0 fra Millennia