www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen
pil pil pil
Didrich Hansen Buch
(1663-1738)
Mette Sørensdatter
(-1738)
Niels Ibsen
Dorethe Andersdatter Windfeld
(Ca. 1694-)
Didrich Didrichsen Buch
(1706-1771)
Anna Nielsdatter Windfeldt
(1714-1794)

Iver Windfeldt Buch
(1749-1811)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Dorothea Zeteln

Iver Windfeldt Buch

  • Født: 24 Apr 1749, Strømsø, Drammen
  • Døpt: 28 Apr 1749
  • Ekteskap (1): Dorothea Zeteln
  • Død: 9 Aug 1811, St. Petersburg, Russland 62 år gammel
bilde

punktmerke  Generelle notater:

Han praktiserte som sølvsmed i Sverige.
Han kom til St. Petersburg i 1770, der han ble opptatt i De utenlandske gull- og sølvsmeders laug. Han ble hoffjuvelér for Katarina den store og hennes sønn Paul I, og grunnla et verksted for gull- og sølvsmeder.

Windfeldt Buch produserte kirkefat og -smykker, verdslige gjenstander, sølvmøbler (nå i Eremitasje-museet) og lysekroner for de keiserlige palassene. Windfeldt Buch var også dansk-norsk konsul. Bildet viser kalk laget av IWBuch i 1795.

Det gikk rykter om at han var en av Catherines mange elskere. Mange av hans arbeider er utstilt i Ermitage museet i St. petersburg.
Et av hans store arbeider, et gull alter kalk, er 13 tommer høy, veier 108 oz og utrustet med edelstener inkludert 1350 diamanter tilhører nå Hillwood museet i Washington DC. I foten står inskripsjonen " Fabrique de Buch à S. Petersburg 1791".
Hans pasjon for lange reiser skal ha vært sterkt medvirkende til at hans betydelige formue svant inn og tilslutt gikk tapt. Systemskiftet i Russland etter Katharina II's tid har kanskje også bidratt til dette. Det er nevnt at Buchs posisjon nå ikke var den samme som før. I den danske hoff- og statskalender nevnes han siste gang i 1808 og da kalles han bare visekonsul.
Han fikk to sønner med Dorothea Zeteln. Den ene var Christian Andreas. Den andre var mentalt tilbakestående.

Sakrale skatter fra Kreml-museene i Moskva
Nasjonalgalleriet 24. september\endash 16. januar 2011
Utstillingen viser 90 skatter fra tsarenes samlinger i Kreml-museet i Moskva, med fokus på ikoner, tekstiler og praktgjenstander som har vært brukt under liturgien i de keiserlige katedralene.
Blant de juvelbesatte ikonene er noen av den russiske kirkes mest berømte i sitt slag. De overdådige tekstilene samt erkebiskopskronene er brodert med gulltråder og juveler. Liturgiens gjenstander, som smykker, kors, kalker og røkelseskar, er i sølv og purt gull besatt med tallrike diamanter, perler, safirer, rubiner og smaragder.
Norsk hoffjuveler
Av spesiell interesse for det norske publikummet er en kalk og et oblatfat i gull fra 1795 laget av den norske gullsmeden Iver Winfeldt Buch, Katharina den stores hoffjuveler. Kalken er 32 cm høy, og den er besatt med 435 diamanter og gemmer fra keiserinnens egen juvelsamling.

Norsk arbeid

Et av utstillingens høydepunkter er en kalk i gull, sølv, diamanter og edelsteiner, laget av den norske gullsmeden Iver Windfeldt Buch.

Buch var fra Drammen, men reiste til St. Petersburg som 20-åring i 1770 og ble en av Katarina den stores favorittgullsmeder. Kalken er utsmykket med 435 antikke diamanter fra keiserinnens antikke samling.

- Han lagde også et møblement i sølv som står i Eremitasje-museet i St. Petersburg. Buch er et eksempel på en fattig nordmann som ble en stor mann i St. Petersburg, forteller avdelingsdirektør Widar Halén ved Nasjonalmuseet. Han har selv vært i Kreml-museet og hjulpet til å plukke ut gjenstander til utstillingen.

bilde

punktmerke  Hendelser i hans liv:

• Dåp, 1749, Strømsø, Drammen. Ref. Strømsø 1739-1751, side 32


bilde

Iver giftet seg med Dorothea Zeteln. (Dorothea Zeteln ble født den 24 Apr 1749.)


bilde

www.familierøtter.no - Innehaver og rettigheter: G Thorstein Diesen


Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 20 Feb 2019 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; content copyright and maintained by thors.diesen@gmail.com