Rettighetsinnehaver: Thorstein Diesen
Harald GRENSKE
(Cir 0955-0995)
Åsta GUDBRANDSDATTER
Olav II. den hellige GRENSKE
(-1030)

 

Familiekoblinger

Ektefeller/Barn:
1. Astrid OLOFSDATTER
2. Alvhild

Olav II. den hellige GRENSKE

  • Ekteskap (1): Astrid OLOFSDATTER
  • Ekteskap (2): Alvhild
  • Død: 29 Juli 1030, Stiklestad
  • Begravet: Gravlagt i Nidaros
bilde

punktmerke  Generelle notater:

Også kjent som: Olav II (Haraldsson) den hellige, også kjent som Olav Digre og Sankt Olav.

Han ble erklært som helgen av biskop Grimkjell 3. august ca. 1031.[3] Olav Haraldssons mumifiserte lik ble oppbevart i St. Olavs skrin i Nidarosdomen fra om lag 1090. Dette var et viktig nordisk valfartssted fram til reformasjonen i 1537.

Restene av skjelettet.

Hoveddelen av skjelettet etter Olav er trolig gravlagt et sted under golvet i Nidarosdomen. Det er kjent noen få rester av beinene andre steder:

Ett leggbein som kan være fra Olav er i Sankt Olav domkirke i Oslo.
I 1349 ble et ben av Olav den hellige lagt i et relikviegjemme i Björksta kirke i Sverige. Det er tapt.
i Trondenes kirke ble det i 1476 lagt et bein av Olav den hellige i et kopperskrin i kirken. Det er også tapt.
I 2014 ble en bit av leggbeinet i Sankt Olav domkirke gitt til domkirken i Rouen.
Beinet i Sankt Olavs domkirke er undersøkt vitenskapelig. Det er venstre skinnbein til en mann mellom 25 og 35 år gammel. Han har vært mellom 176 og 184cm høy. Det er c14-datert til å være fra en som døde mellom 985 og 1040 med 89% sannsynlighet, og med ca. 10% sannsynlighet for at det var mellom 940 og 985. Beinet har en skade fra en pilespiss, som har fått gro noen få år før mannen døde. Mannen har trolig fått svekket lårmuskulatur, og kan ha haltet. Det er gjort en strontium-analyse av beinet som viste at kostholdet i oppveksten i stor grad har vært "landdyrsprodukter", med lite fisk og sjømat. Han har hatt lengre perioder der han vært inaktiv (trolig langvarig sykdom eller sultperiode), først i 7-8 årsalderen, så i 9-årsalderen, så i 12-årsalderen og den siste i 17-18-årsalderen. Mannen har tilhørt mitokondrie haplogruppe H. Haplogruppe H er den mest vanlige gruppen for innfødte europeere.[78] Det har ikke vært mulig å få fram sekvensen i Y-kromosomet. Basert på forråtnelsesprosessen kan en slå fast at beinet ikke har vært gravlagt i jord.


bilde

Olav giftet seg med Astrid OLOFSDATTER, datter av Olof SKÖTKONUNG og Estrid av OBOTRITES. (Astrid OLOFSDATTER ble født ca. 1001 og døde i 1054.)


bilde

Olav giftet seg deretter med Alvhild.


bilde

Rettighetsinnehaver: Thorstein Diesen


Innholdsfortegnelse | Etternavn | Navneliste

Disse sidene ble laget 10 Des. 2020 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; innholdet er copyright og vedlikeholdt av thors.diesen@gmail.com